Het verhaal van Abed

In 2013 vluchtte Abed uit Eritrea naar Nederland, waarbij hij zijn familie en vrouw moest achterlaten. Een jaar later kreeg hij een appartement in Wassenaar. Hij vroeg bij gemeente Leidschendam-Voorburg een uitkering aan. Samen met zijn consulent werk keek hij naar zijn mogelijkheden om een baan te vinden: “Doordat ik Nederlands nog moest leren, kon ik niet snel diploma’s halen”, vertelt Abed. Uiteindelijk vond hij een baan bij een reclamefolderbureau. Hier werkte hij 2 jaar. Via een speciaal werktraject kwam Abed daarna in dienst bij uitzendbureau Ampliar. Hier kon hij voor een half jaar aan de slag met het vervangen van riolering bij Van EIJK Infra- en Milieutechniek in Rijnsburg.

Sindsdien fietst Abed iedere dag trouw op zijn fiets van Wassenaar naar Rijnsburg voor zijn werk. Maar als het aan hem ligt is dat snel verleden tijd: “Nu ik geld verdien kan ik autorijlessen volgen. Ik hoop in februari mijn rijbewijs te halen!”

Zijn taken zijn afwisselend en elke dag leert hij bij. Hij begon met vegen, maar kan nu al zelfstandig kolken aanleggen. Een soort putten in de straat. De collega’s in zijn team hebben zelfs al een bijnaam voor hem: Appie 3.0! Met een brede glimlach op zijn gezicht vertelt Abed: “Ik maak grapjes met mijn collega’s. Zij zijn mijn familie geworden. Ik voel mij hier thuis.”

Grote wens

Abeds grootste wens is om zijn vrouw naar Nederland te halen. Maar dan moet hij eerst aantonen dat hij een stabiel inkomen heeft. En hiervoor is een jaarcontract nodig. Omdat Van Eijk zo tevreden over hem is, is zijn halfjaarcontract omgezet naar een jaarcontract. Inmiddels is de aanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor gezinshereniging al de deur uit. Abed: “Ik ben de gemeente, uitzendbureau Ampliar en Van Eijk Infra- en Milieutechniek zeer dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen.”

De toekomst

Abed kijkt er naar uit dat zijn vrouw naar Nederland komt. Hij hoopt in de bouw te kunnen  blijven werken en in de toekomst het vak metselaar te leren. Hij wil mensen die in dezelfde situatie als hem zitten advies geven: ”Accepteer de situatie waar je in zit en dat niet alles kan wat je wilt. Door te gaan werken leer je andere mensen kennen. Je leert de Nederlandse taal en zo kom je verder. Geef niet op en kijk naar wat wel mogelijk is”, aldus een tevreden en blije Abed.